Izvor: Santa Clara University

Bila je mlada i glamurozna, uspješno se prikazala kao osvježavajući kontrast političkom establišmentu kojem su dominirali muškarci i baš zbog naklonosti prema zapadu i demokratiji je ubijena. Za počinjeni atentat okrivljuje se bivši predsjednik Pervez Musharraf koji je u progonstvu u Dubaiu.

10 činjenica o “istočnoj čeličnoj dami”

1. Benazir Bhutto je rođena 21. juna 1953. u Karačiju, Pakistan.

2. Pohađala je katoličke škole u Pakistanu. Primljena je na Fakultet Radcliffe na Univerzitetu Harvard sa 16 godina i stekla diplomu s počastima u uporednoj vladi 1973. godine. Nastavila je školovanje na Oxford fakultetu, gdje je bila prva azijka koja je izabrana za predsjednicu Oxford Union-a, elitnog debatnog društva. Nakon diplome na Oxfordu 1977. godine, Bhutto se vratila u Pakistan nadajući se da će ući u inostranu službu u vladi na čelu s ocem, koji je u to vrijeme bio premijer Pakistana.

3. Otac joj je bio Zulfikar Ali Bhutto osnivač Pakistanske narodne stranke. Služio je kao predsjednik, a zatim premijer Pakistana od 1971. do 1977. General Mohammad Zia-ul-Haq svrgnuo ga je pučem 1977. godine i pogubio 1979. godine.

4. Nakon očeve smrti odlazi u progonstvo u Veliku Britanjiu a 1986. godine Bhutto se vraća u Pakistan.

5. U aranžmanu njezine majke, Bhutto se udala 18. decembra 1987. godine za Asifa Alija Zardarija, bogatog biznismena koji je kasnije zatvoren zbog optužbi za korupciju. Odlučila je zadržati svoje ime, rekavši: “Benazir Buto ne prestaje postojati onog trenutka kad se uda. Ne predajem se. Pripadam sebi i uvijek ću (u smislu da neće dozvoliit da joj se udajom kako običaji nalažu oduzme karijera i individualnost).”

6. Bhutto se odlučila za progonstvo dok su njezini sudski sporovi zbog korupcije i dalje bili u tijeku na stranim i pakistanskim sudovima. Nakon osam godina progonstva u Dubaiju i Londonu, Bhutto se vratila u Karachi 18. oktobra 2007. godine kako bi se pripremila za nacionalne izbore zakazane za 2008. godinu, gdje bi po dogovoru djelila vlasti s predsjednikom Pervezom Musharrafom.

7. 1988. godine Benazir Bhutto je bila prva žena i najmlađi lider ikad izabrana da upravlja demokratskom vladom u muslimanskoj zemlji. U sedmicama prije izbora, islamski učenjak Mohammed Amin Minhas pokušao je iskorisiti po njemu valjan hadis (bez provjere izvora) poslanika Mohammeda a.s., rekavši da: “nacija koja odabere da njome upravlja žena neće napredovati”. Međutim, nakon što je položila zakletvu, Minhas je oporekao svoju prijašnju izjavu te izdao novu: “Allah nam je dao ovu ženu za vođu, a gospođica Benazir nam je pokazla da je ta nova snaga koju ona posjeduje zaista Allahov dar.” Tom izjavom je ulio nadu narodu u demokratsku vladu koju će Benzir Bhutto predvoditi od 1988. do 1990. i ponovo od 1993. do 1996.

8. Benazir Bhutto, poznata kao i pakistanska “Crna ruža” i “istočna čelična dama”, pomogla je Azerbejdžanu u iznosu od milion dolara tokom prvog rata (1988) u Karabahu. Izjavila je: “Azerbejdžanci koji žive u Karabahu su naša braća, ako im ne pomognem neću se osjećati spokojno. Podržavamo Azerbejdžan do kraja “.

9. Bhutto je jednom spomenula da joj je uzor bila bivša premijerka Margaret Thatcher, britanska “čelična dama”, ali je također dodala da: “Kao muslimanka, izuzetno poštujem Hatidžu r.a., suprugu Muhameda a.s., jer je bila spretna i vrijedna žena.”

10. Atentat na Benazir Bhutto dogodio se 27. decembra 2007. u Rawalpindiju, Pakistan, tokom kampanje uoči izbora zakazanih za januar 2008. Na nju i njenu pratnju se pucalo nakon političkog skupa u Liaquat National Baghu, a samoubilačka bomba aktivirana je odmah nakon pucnjave te je nedugo poslije toga proglašena mrtvom. Treba napomenuti da je u maju 2007. godine Bhutto tražila zaštitu od stranih agencija i da su Ujedinjene Nacije nakon istrage zaključile da se atentat mogao spriječiti da se pružila dodatna zaštita.

Za SEJL MEDIA pripremila Lena D.