Foto: Google

Novi izgled Facebooka najavljen još prošle godine, sada je dostupan svim korisnicima. Novi dizajn će imati više bijelih površina, ali i tamni mod.

Iz Facebooka poručuju da novi dizajn omogućava korisnicima da lakše pronađu sekcije Video, Igre i Grupe. Nova desktop stranica je dobila brojne karakteristike mobilne aplikacije, a uz to se i učitava brže nego ranije.

U martu ove godine, kompanija je predstavila novi dizajn za veći dio svojih korisnika, koji su dobili mogućnost da koriste opcioni taster kako bi se prebacili na novi Facebook izgled. Sada je to “osvježeno web iskustvo” konačno dostupno i svim korisnicima širom sveta.

Redizajnirani Facebook dobar dio svog dizajna pozajmljuje od mobilne verzije, sa pojednostavljenim barom za navigaciju koji nudi bolji pristup videu, igrama, grupama i prodavnicama.

Facebook također tvrdi da će se početna stranica sada brže učitavati, dok će prelazak sa stranice na stranicu teći fluidnije.

Moguće je i kreiranje stranica, grupa, događaja, “marketplace” listinga i drugog sadržaja jednostavnim klikom na “+” ikonicu u gornjem navigacionom polju, pored imena profila, Benchmark.

Novo “Facebook web iskustvo” je moguće pokrenuti klikom na padajući meni u starom Facebooku i izborom “Switch to New Facebook” opcije.

Iz Facebooka ističu da će se novi dizajn postepeno mjenjati, a s obzirom na to da je započet u subotu, postepeno će stizati do korisnika. Ako se nekome ne svidi novi izgled, može da zadrži stari tako što će u podešavanjima izabrati „Classic Facebook“, ali to će moći samo u nekoliko narednih mjeseci.