GODIŠNJICA OTMICA I UBISTVA U PLJEVALJSKOJ BUKOVICI

272

Godišnjica otmica i ubistva u Bukovici, Pljevlja (Sandžak)
➡️ 15. i 16. februara 1993 godine, pripadnici vojske rs izvršili su dvije otmice građana Crne Gore, Bošnjaka iz Bukovice i likvidirali Latifa Bungura starca od 88 godina, u blizini njegove kuće.
➡️ 15. februara 1993 godine, izvedena je prva otmica u selu Kruševci. Tom prilikom oteti su: Ramiza Bungur, Zlatija Bungur, Muamer Bungur, Amela Bungur (beba od 2 godine) i Alema Bungur (beba od 8 mjeseci, koja je u logoru u Čajniču prohodala)
➡️ 16. februara 1993 godine, izvdena je druga otmica Bošnjaka iz sela Ravni. Oteti su: Osman Bungur, Almasa Bungur, Sevda Bungur, Vezira Bungur i Devla Bungur. Starac Latif Bungur ubijen je u blizini svoje kuće, jer je procjena otmičara-zločinaca bila da će ih zbog svoje starosti usporavati.
➡️ Svi oteti Bošnjaci iz ove dvije otmice, odvedeni su u logor u Čajniču (BiH), gdje su nad njima vršene torture. Neki od njih su razmijenjeni za zarobljene vojnike VRS, sa Armijom RBiH. Drugi dio otetih vraćen je u Crnu Goru nakon snažnih pritisaka na rukovodstvo SRJ.
➡️ Raziju Bungur, kćerku Devle otmičari vojnici vrs nisu kidnapovali i odveli u logor jer se radilo o slijepoj osobi. Ona je nekoliko dana provela u svojoj kući u selu, nakon toga komšije Srbi su je odveli u selo Bungure.
➡️ O, ubistvu rahmetli Latifa Bungura, Sevda Bungur u svojoj izjavi navodi: “…Tada sam i čula da su svi prisutni vojnici iz Čajniča i da sa nama nije mogao zbog starosti da pođe Latif Bungur, star oko 90 godina. Sa nama je pošla njegova supruga Lamka. Ja sam krenula bosa i u pidžami, jer mi se nijesu dali obući ni obuti. Nakon nekih 200 do 300 metara, čula sam jedan pucanj iz puške i odmah sam pomislila da je tada ubijen Latif…”. Nekoliko otmičara Sevda je prepoznala i u svojoj izjavi navodi: “… Na putu prema Čajniču od vojnika sam prepoznala Neđu Mašića, koji je inače nama bio komšija…. od ostalih vojnika prepoznala sam Milorada Vasića iz naselja Brka kod Čajniča…”
➡️ Rahmetli Latif Bungur sahranjen je tek 30. oktobra 1993 godine, osam i pol mjeseci nakon ubistva.
__________________________________
➡️ Knjiga: “Sandžak bez Bošnjaka-velikosrpski zločinački plan”
Roman: Dugo svitanje”
Knjiga: “Ruski i grčki plaćenici u ratu u BiH”
Knjiga: “Stolac prešućeni zločin”
➡️ Narudžbe za kupovinu svih izdanja naših knjiga idu preko naše oficijelne facebook stranice.