Halid Čustović- zajednički Bošnjački kandidat za općinu Gacko

Kandidat koji Gatačke Bošnjake želi učiniti politički vidljivima u Bosni I Hercegovini

441

U Bosni i Hercegovini kao i u bošnjačkoj dijaspori širom svijeta često se može čuti kako su u domovini potrebni mladi političari s novim idejama i novom energijom. No, kao što to već možete pretpostaviit puno se priča, ali malo toga se poduzima da se to i desi. Mlađiim generacijama se u politiku veoma teško probiti jer starije kolege koji su svoje političke pozicije učvrstili, često zaboravljaju koliko je teško pronaći mlađe generacije koje se mogu podučiti istom političkom putu i cilju.

Tako godinama gledamo jedne te iste ljude, koji ponavljaju jedne te iste ideje ali i pored saznanja da su to često samo obećanja mi im dajemo prilike da nas predstavljaju. Većina nas mislimo da mlađe generacije u Bosni i Hercegovini ne zanima politika, a one koji se zanimaju za posao političara kažemo da su ušli u određenu stranku preko štele, nepotizma ili da se uhljebe zbog ličnog interesa. No, naša svakodnevnica bi trebala da nam jasno da do znanja da ni najiskusniji političari nisu mnogo toga doprinijeli ka boljitku trenutne situacije u domovini.

Bosna i Hercegovina ima mnogo mladih i ambcioznih ljudi koji žele, znaju i hoće da budu aktivni u politici. Treba se dati šansa onima koji vidljivo imaju ideje a da bi ih realizovali kreću prvo od sebe. Na nama je da takvim ljudima damo šansu, da im starije kolege ustupe prostor i poduče istom političkom putu i cilju. Mi smo ti koji odlučujemo kakve ljude želimo da nas predstavljaju i bore se za naša prava a veliku prednost i poštovanje trebamo da damo bošnjačkim predstavnicima u manjem entitetu Rs, distriktu Brčko i Hercegovini.

Stoga, SEJL MEDIA portal je odlučio da predstavi novu rubriku koja će da bude posvećena mlađim generacijam političara u BiH. Naš prvi kandidat, Halid Čustović, dolazi iz grada Gacka (istočna Hercegovina) koji po Daytonskom sporazumu pripada manjem entitetu Rs i gdje Bošnjaci u zadnjih 12 godina nemaju niti jednog predstavnika u skupštini. Njegova prisutnost da predstavlja Bošnjake u istočnoj Hercegovini je veoma bitna za Bošnjake istočne Hercegovine pa i za samu državu jer Mostar, Konjic, Zenica i Sarajevo te i sama država BiH se brane na granicama Bosne i Hercegovine. Cilj ovog kanidata je da Bošnjake istočne Hercegovine učini politički vidljivima.

Halid Čustović – zajednički Bošnjački kandidat za lokalnu skupštinu u Gacku

Halid ( Ferhat) Čustović, 27.11.1977. rođen u Gacku. Osnovnu školu završio u Gacku, Gimnaziju u Sarajevu a za građevinskog inžinjera u Ulmu, Njemačka.

Kao maloljetnik bio je pripadnik Četvrtog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine do kraja rata gdje se dokazao hrabrošću i patriotizmom prema domovini. Svojim radom predstavlja etikom dobrog i uglednog domaćina. Radi se o čovjeku koji ima osjećaj za dug prema precima s ovih krajeva. Veliki je humanista i na svaki način pomaže ljude sa socijalnim potrebama i sportska udruženja.

Zamjenik predsjednika Izvršnog odbora OO SDA Gacko i zamjenik predsjednika RO SDA Istočne Hercegovine. Predsjednik je NVO organizacije “Izvori Neretve-Gacko ” koja u lokalnoj zajednici vodi kapitalne infrastrukturalne projekte.

Vlasnik je tri internacionalne firme, sa sjedištem u Njemačkoj , Sloveniji i Bosni Hercegovini, gdje zapošljava 100-ak radnika iz Bosne i Hercegovine.

Udovac je. Otac dvije kćeri i sina. Govori njemački jezik.