Požegrmac-Priboj, Sandžak
➡️ Džamija u mjestu Požegrmac kod Priboja, izgrađena je 1865 godine. Za vrijeme namjesništva Topal-Osman paše. Vakif dobročinitelj ove džamije je Murat beg, po kome džamija nosi jedno od svojih imena, Murat begova džamija. Dozvolu za izgradnju džamije dao je tadašnji sultan u posebno pisanom dokumentu (izuni fermanu).
➡️ Dokument, izuni ferman postojao je do 1943 godine i čuvan je u kući Mehmeda Spahića, jednog od potomaka Murat begovih.
➡️ Prvobitne dimenzije džamije bile su 10m X 7,80m. Džamija je zidana od kamena i ćerpića, zidova debljine 80 cm. Bila je pokrivena hrastovom daskom na četvorostranom krovu. Mihrab je bio od kamena, okrečen dok su mimbera i makfil izrađeni od drveta. U džamijskom haremu nalazila se zgrada mekteba dimenzija 8m X 7m napravljena od brvana.
➡️ 1875 godine, deset godina nakon izgradnje džamije, vojne srpske ustaničke postrojbe pod komandom igumana manastira Banja, Prokopija Bujišića opustošili su sela Požegrmac, Kasidole i Miliješ koje su gravitirale ovoj džamiji. Muslimansko bošnjačko stanovništvo je poubijano i protjerano. Kada su ustanici krenuli da sruše Murat begovu džamiju, činu rušenja se suprotstavio sveštenik pravoslavne crkve Vukola Jevđević. Tom prilikom džamija je sačuvana.
➡️ 5. februara 1943 godine, džamija je srušena u napadu i pokolju bošnjačkog stanovništva tog kraja. Rušenje i pokolj bošnjačkog stanovništva desio se na hidžretsku novu godinu 1 Muharrema 1362 h.g.
➡️ U pisanoj izjavi Šefketa Hasanagića, komesara pribojskog partizanskog odreda, koju smo objavili u našoj knjizi, stoji da su u rušenju džamije i pokolju bošnjačkog stanovništva učestvovali komšije koje je on lično poznavao: Rajko Nestorović, Tatomir Karadžić, Brane Penezić, Mirko Vranić, izvjesni Milan, Raca Jovanović i drugi.
➡️ Osim izjave Šefketa Hasanagića u našoj knjizi objavljena je i izjava Džemaila Arnautovića. U njihovim svjedočenjima dat je opis svih bestijalnih zločina sa elementima holokausta koji su izvršeni u mjesecu februaru 1943 godine (Muharremu 1362 h.g.) od strane četnika nad Bošnjacima ovog kraja.
➡️Džamija je obnovljena 1948 godine, sredstvima mještana povratnika.
➡️ U našoj knjizi obrađena je tematika četničkih pokolja nad Bošnjacima na teritoriji cijelog sreza Priboj u periodu 1941-44 g.
Posebnom istraživačkom metodom obrađeni su i istraženi svi događaji na teritoriji Pljevalja, Prijepolja i Priboja iz perioda 1990-2000 godina. Knjiga ” Sandžak bez Bošnjaka-velikosrpski zločinački plan”
➡️ U romanu “Dugo svitanje” koji je također izdala naša izdavačka kuća, na upečatljivi književni način predstavljena je historija Bošnjaka u XX-om stoljeću.
➡️ Narudžbe za kupovinu svih izdanja naših knjiga idu preko naše oficijelne facebook stranice.
➡️ Sandžak bez Bošnjaka-velikosrpski zločinački plan