Izvor: CIK-a

Institut za istraživanje genocida Kanada poziva bosanskohercegovačke državljanje koji žive izvan Bosne i Hercegovine da ostanu dosljedni ideji i svim aktivnostima kojima će doprinijeti očuvanju svoje domovine. Iako ne jedini, ali veoma bitan i efikasan način je učestvovanje u biranju svojih političkih predstavnika.
Ovo upozorenje šaljemo u momentu kada je primjetno da neki pokušavaju kreirati dojam da je naše glasanje u BiH beskorisno. Takve medijske sugestivne poruke su hibridnog karaktera. Iako možda imaju uporište u izjavama pojedinaca, naslovi i sadržaji o bespotrebnosti glasanja dijaspore, ne predstavljaju stav većine stručnjaka, niti realan interes građana, a pogotovo ne patriotskih snaga. Upozoravamo da su kreatori tih medijskih radova direktni potomci pripadnika fašističke VRS. Veliki broj registriranih sadrži jednu činjenicu problematičnu za neprijatelje BiH. U tom broju značajan je procenat onih koji će svojim glasanjem umanjiti i spriječiti dominaciju dezintegracijskih politika u BiH. Zbog toga, ovo upozorenje posebno se odnosi na glasače protjerane iz mjesta gdje su vršeni ratni zločini i gdje je to rezultiralo promjenom demografske slike. Konkretnije kazano, glasanje za mjesta u bh. entitetu RS, svojevrsno je vraćanje protjeranih preko svojih političkih predstavnika. Upravo ti politički zastupnici biće snaga koja će se boriti za ravnopravnost. Samo tako se može značajno oduprijeti, a onda i poraziti politike etničke i političke supremacije.
Pozivamo sve one koji su se registrirali za predstojeće izbore u BiH, da iskoriste svoje pravo u potpunosti. Unaprijed trebamo biti svjesni da je to pravi i zakonski put umanjenju efekata agresije na BiH. Oni koji sugerišu da bh. građani u inostranstvu to ne trebaju činiti, zapravo su suprotstavljeni ideji ravnopravnosti građana, a ona je uvjet svih uvjeta za opstojnost naše domovine.
Ovom prilikom želimo prenijeti uputstvo generalnog konzula BiH u Čikagu, nj.e. Elvira Resića kako bi naši građani izvan domovine izbjegli i ispravili eventualne nedostatke u procesu registracije a onda i glasanja na Lokalnim izborima 2020.
Poštovani građani Bosne i Hercegovine koji ste poslali prijavu za lokalne izbore u BiH 2020. status prijave možete provjeriti na linku https://www.izbori.ba/Lokalni_izbori_2020/Default.aspx?CategoryID=1041&Lang=3. Ukoliko ne pronađete potvrdu na navedenom linku, to znači da vaša prijava još nije obrađena ili je odbijena zbog nekog nedostatka (nedostaje potpis na prijavi, neki dokument i sl). U tom slučaju pošaljite e-mail na adresu [email protected] u kojem ćete navesti svoje ime i prezime, JMBG, adresu stanovanja, kontakt telefon i e-mail adresu i tražiti pojašnjenje zašto vaša prijava nije potvrđena. Na e-mail koji navedete, dobit ćete odgovor i mogućnost da otklonite nedostatke prijave i istu ponovo pošaljete na [email protected] Preporučujemo da to uradite odmah i ne čekate konačnu objavu odluke o rezultatima registracije.

Alena Demirovic
Generalni Sekretar
Institut za istraživanje genocida Kanada