Fahrudin Todić možda nije jedno od najpoznatijih imena u svijetu frizerstva, ali za njega možemo da kažemo da je svojim radom i trudom zaslužan za brojne pozitivne promjene na mnogim razinama zanatskog frizerstva u Novom Pazaru.

NPO: Kako se stvorila želja za ovim poslom, kada ste i ko je otkrio vaš talent i kada ste počeli ozbiljnije da se bavite frizerskim poslom?

Todić: Frizerstvom sam se počeo baviti prije dvanaest godina u salonu “Todić” kod moje braće. Odmah kad sam se počeo da učim ovaj zanat, znao sam da je to moja strast i da ću tim da se bavim godinama. Nakon odsluženog vojnog roka otvorio sam svoj salon i evo ove godine smo ja i moja sestra Sabiha Alic Bina uz to otvorili ogranak jedne od najuspješnijih frizerskih akademija “Panjković” na Balkanu kako bih izučavali sljedeće generacije vrsnih frizera u našem regionu.

NPO: Sve je jasnije da se interesovanje za zanat frizerstva u svijetu smanjio. Kako vi gledate na to i da li u stvari taj problem postoji u našem regionu?

Todić: Dok je nedostatak mladih generacija frizera  u drugim regionima pa i u svijetu jedan od velikih problema kod nas u Novom Pazaru taj problem ne postoji. Otvaranjem ogranka Panjković akademije u saradnji sa Mikijem Panjković iz Beograda ovdje kod nas ja i moja sestra Sabiha Alic Bina smo kao prvo podigli zanat frizerstva na jedan od najvećih stupnjeva profesionalnosti a kao drugo obezbjedili smo nastavak istog za mlađe generacije muških i ženskih frizera. S uspješno završenom “Panjković” akademijom dobivate zanat za cijeli život.

NPO: Vaša karijera kao muški frizer je veoma uspiješna, ali vrlo često zaboravimo koliko rada i truda stoji iza tih dostignuća. Kao što ste već rekli bavite se ovim poslom više od dvanaest godina pa nam recite zašto je stalna edukacija jednog bilo to muškog ili ženskog frizera važna?

Todić: Uvijek je čast dobiti priznanje za svoj rad tako da svako novo iskustvo je samo sljedeća stepenica za rast i učenje. Slobodno mogu da kažem da su nagrade važne ali isto tako one su i dobre alatke za promociju posla i prepoznatljivosti kako među kolegama tako i mušterijama. Veoma je važno napomenuti da mnogi frizeri propuštaju prilike za edukaciju iz razloga zato što nemaju nekog da ih motivira za uspjeh!

NPO: Recite nam koji je dosad bio vaš najveći izazov i kako ste ga ili kako ih rješavate?

Todić: Iskreno rečeno mi sami biramo način na koji ćemo riješiti bilo kakav izazov pa bio on u privatnom iiliposlovnom životu. Važno je znati kako ćemo pristupiti tome. Najveći izazovi slobodno možemo reći mi je bila realizacija da nisu svi ambiciozni i disciplinirani te da će ljudi često da iskoriste vaše povjerenje. Samopoštovanje i samouvjerenije kao i podrška familije je veoma bitno i bez tog ja nebi bio ovdje gdje sam.

NPO: Možete li nam reći šta je za Vas savršeni mušterija, a šta savršeni frizer?

Todić: Odnos frizera i mušterije  je dvosmjerni odnos; sve zavisi s kakvom energijom i ljubaznošću ja kao frizer dočekam mušteriju, i u većini slučajeva on će vam tako i odgovoriti. U ovom odnosu frizer uvijek mora da daje, a u zauzvrat će dobiti odanost i povjerenje mušterije. To je za mene kao muškog frizera veoma važan i potpun odnos.

NPO: Za kraj recite nam kad ste bili najponosniji na to što ste frizer?

Todić: Ja sam uvijek bio ponosan na svoj zanat i drago mi je što sam izabrao to a ne nešto drugo. Ovaj zanat je moj posao, moja strast i moj život. Kroz njega sam upoznao mnoge ljude i slobodno možemo reći stekao znanja i razvio sebe kao ličnost i zato sam mnogo zahvalan na tom. Sve što sam uložio kako sredstava tako i truda, sve mi se višestruko vraća i zato sam sretan i zadovoljan što radim ovaj posao. Biti uzor mlađim generacijama muških frizera za mene je velika čast i privilegija.

 

 

Author: Lena Demirovic