Izbori u BiH: Brza pošta jedini način za glasanje iz dijaspore

132

Poštovani Bosanci i Hercegovici u dijaspori koji ste se registrirali za lokalne izbore u BiH i kojima je pristigao glasački materijal u Americi te oni kojima će da pristigne u skoroj budućnosti, želimo da vas napomenemo da pažljivo pročitate upustva za glasanje i pakovanje i postupite onako kako je to propisano. Pozivamo vas da zbog kašnjena glasačkog materijala i sporijeg poštanskog sistema u Americi zbog trenutne pandemije, da glasačke listiće šaljete brzom poštom kako bi isti na vrijeme stigli u BiH.

KAKO PRAVILNO UPAKOVATI GLASAČKI MATERIJAL ZA SLANJE:
Obavezno čitati upute sa instrukcijskog pisma, potpisati ga identičnim potpisom kao na kopiji dokumenta koji šaljete.

Dakle, na vašu adresu ćete dobiti kovertu sa glasačkim materijalom i u toj koverti će se nalaziti vaš glasački listić, instrukcijsko pismo i dvije koverte (bijela i žuta).

Nakon što ste završili glasanje, svoj glasački listić stavite u bijelu kovertu koja na sebi ima crnu liniju i nju zatvarate, zatim tu istu kovertu stavljate u žutu kovertu. U žutu kovertu također stavljate i kopiju identifikacionog dokumenta (najbolje da bude važeći dokument sa kojim ste izvršili registraciju za glasanje) i potpisano instrukcijsko pismo.

Kad ste sve to završili i stavili u kovetru, istu zatvarate i ODMAH preporučenom poštom šaljete na Centralnu izbornu komisiju BiH. Koverte nisu prepaid i glasač podnosi poštanske troškove.

*Ukoliko niste u mogućnosti platiti troškove brze pošte, javite se na broj 312-866-0416.