KO JE MIRSAD MIRSO HODŽIĆ?

0
67

Naizgled posmatrano ličnost ovog čovjeka rođenog 1956. godine u Sjenici (Sandžak) djeluje vrlo zanimljivo. No međutim ako se bliže pogleda njegova biografija osnovni osjećaj koji se pojavljuje je impozancija i oduševljenost.

Diplomirani inžinjer tekstila, sportska ličnost. Učesnik na više domaćih i međunarodnih takmičenja u više sportskih disciplina. Reprezentativac SFRJ u nordijskom trčanju, višestruki osvajač medalja u plivanju sa jako izraženim nastupom na Omladinskim Zimskim Olimpijskim igrama u Lozani.

1990. godine nakon uvođenja višepartijskog Sistema u SFRJ skupa sa svojom braćom, familijom i prijateljima pruža svoj angažman na osnivanju bošnjačkog političkog pokreta u Sandžaku (SDA Sandžaka). Kao takav dolazi na metu Miloševićevih policijskih i obavještajnih struktura. Kulminacija neprijateljstva srpskog aparata prema Hodžiću događa se 1994. godine u hapšenju osuđivanju i brutalnom mučenju. Osim Hodžića u istom montiranom sudskom procesu bili su i njegovih 40 političkih saborca. Nakon izlaska iz, slobodno rečeno inkvizitorskih srpskih kazamata, Hodžić nastavlja sa svojim političkim angažmanom i dočekuje pad i sunovrat najvećeg bošnjačkog neprijatelja Slobodana Miloševića. Kroz slična maltretiranja i pritiske prošli su i Hodžićeva braća i prijatelji. Zanimljivo je napomenuti da je u hapšenju Hodžića 1994. godine učestvovala policijska jedinica pod komandom Zvezdana Jovanovića (likvidator premijera Zorana Đinđića).

Nakon dolaska na vlast Mirsadove matične političke opcije u Sjenici, preuzima odgovorne funkcije i kreće u obnovu svoje pešterske opštine. Zaslužan je za realizaciju više grandioznih projekata u Sjenici. Izgradnja jednog od najboljih ski centara na prostoru Balkana (Adrije) Žari centra, zatim izgradnja više džamija na prostoru Pešteri, izgradnja sportske hale u Sjenici i više gradskih parkova.

Otac četvoro djece, trenutno se nalazi na listi za Republički Parlament Srbije i nosilac je lokalne liste svoje stranke SDA Sandžaka.

HS