Foto: Google

U napadima na crkve i hotele na Šri Lanci poginulo je najmanje 207 osoba, 469 je ranjeno te se navodi da je među poginulima najmanje 35 stranaca.

U nedjelju, u jutarnjim satima izvedeni su napadi na crkve St. Anthony's u Kochchikadeu, St. Sebastianu u Katani i crkvi u Batticaloi, te hotelima Shangri-La, Cinnamon Grand i Kingsbury u Colombu. Nakon toga izvedeni su napadi nedaleko od zoološkog vrta u Dehiwali, predgrađu Colomba i u predgrađu Detamogoda.

Još uvijek niko nije preuzeo odgovornost za napad, a ministar odbrane Ruwan Wijewardane navodi kako je privedeno sedam osoba koje se povezuju s napadima. Uveden je policijski sat, a osude napada pristižu iz cijelog svijeta.

Šef kuhinje u hotelu Hilton Colombo nedaleko od Kingsburyja, tj. jednog od hotela na kojeg je izveden napad je pojasnio kako sigurnost u hotelima u zemlji nije na naročito visokom nivou i da je lako ući i izaći iz hotela koji su bili mete napada. Dodao je kako su se u hotelu u kojem radi odvijale pripreme za obilježavanje Uskrsa, zbog čega nisu čuli eksplozije.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo tokom tradicionalne uskršnje molitve na Trgu svetog Patra najoštrije je osudio seriju bombaških napada. U međuvremenu, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu uporedio je napad na crkve u Šri Lanki sa napadom u džamijama na Novom Zelandu.

Oko 1,2 miliona ili šest odsto stanovnika Šri Lanke su katolici, dok su većinsko stanovništvo budisti.

 

Author: Lena Demirovic

OSTAVITI ODGOVOR