Foto: Kraljevska d.o.o.

U pismu posljednje bosanske kraljice, Katarine Kosače, prilikom njenog bijega iz Bosne piše između ostalog:

“Zbogom ostaj Bosno moja slavna i sa tobom i u tebi tri dobra moja: pšenice s Lješnice, ribe iz Bukovice i vode Radakovice – jer toga troga nigdje na svijetu nema.“

Bliže staroga Bobovca grada, centra kraljeva i kraljica bosanskih, mirno teče jedan izvor u stijeni koja je svjedok historije. To je izvor Radakovice, isti koji je spomenula posljednja kraljica Bosne. Mnogi su kraljevi i kraljice, banovi i obični stanovnici uživali u njenoj hladnoj vodi. 

Danas se malo priča o vremenu bosanskog kraljevstva iako je to bio jedan od perioda koji su imali najveći historijski značaj za našu domovinu, rijetko ko u praksi promoviše blagodati Bosne – od njenih bistrih voda i njene interesantne historije.

Majo Marilović je sarajevski poduzetnik i direktor firme Kraljevska d.o.o., koja donosi čar srednjovjekovnog glavnog grada Bosne i Hercegovine, Bobovca,  vodom koja ima veliki historijski značaj i boce u kojima se pakuje sa slikama starog grada.

Majo je nakon čitanja knjige Bobovac i “Kraljeva Sutjeska” čiji je autor Pavao Anđelić, uputio se da pronađe izvor koji spominje navedeno vrlo kraljeva. 

Odlučio je da nakon njegovog pronalaska započne preduzeće koje će promovisati jedan proizvod čije samo pakovanje ( boca ), predstavlja historiju i ljepotu Bosne. 

Na bocama je ilustrovan grad Bobovac, njegove dvore i simboli na bosanskim brdima. Kruna koja predstavlja krunu kraljevske porodice Kotromanić, ujedno i jedan od simbola koji se koristio kao simbol iste. Na čepu ispod simbola krune stoji godina 1377. – godina kada se krunisao prvi kralj Bosne, Tvrtko I Kotromanić.

Kraljevska voda nastoji da promoviše kvalitetan proizvod, odnosno sama voda je ocijenjena sa vrhunskim rezultatima u kvaliteti.  Prema analizama, ovo je najbolja voda koja je ikad prošla kroz laboratorij zavoda i dobila je čistih pet zvjezdica za kvalitet”, ističe Marilović, dodajući da voda ima čisto okruženje te se prirodno filteriše kroz stijene.

Za SEJL MEDIA pišu Rijad Ahmetović & Lena D.