Priboj, Sandžak (1941-1944)
➡️Karta mapiranih masovnih grobnica svirepo ubijanih Bošnjaka u četničkim pokoljima sreza Priboj, period 1941-1944 godine.
➡️Masovni četnički pokolji i ubistva Bošnjaka u srezu Priboj najvećim dijelom izvršeni su tokom zime 1943 godine. Ovdje se radi o najmasovnijem zločinu ikada počinjenom nad ljudskim bićima na teritoriji Srbije, a koji su počinili Srbi nad nesrbima.
➡️ 1946 godine, lokalni pribojski odbor za istraživanje zločina četnika nad bošnjacima pribojskog kraja,utvrdio je broj od 1.542 žrtve. Od tog broja muškaraca je bilo nešto manje od 30 %, žena 25 % i djece oko 45 %. Ovo je bilo prvo istraživanje te vrste u Priboju.
➡️Drugo istraživanje četničkih pokolja nad Bošnjacima pribojskog kraja izvršila je Savezna komisija SFRJ za utvrđivanje broja žrtava fašističkog terora i njihovih pomagača. Komisija je utvrdila da je u tadašnjem pribojskom srezu od strane četnika ubijeno 1.125 Bošnjaka. Ovo istraživanje pokazalo je sračunato neprofesionalan i netolerantan odnos prema bošnjačkim žrtvama, jer je Priboj bio srez sa najviše počinjenih masovnih zločina nad Bošnjacima u Srbiji.
➡️ Treće istraživanje o masovnim zločinima nad Bošnjacima u pribojskom srezu izvršio je Džemail Arnautović u periodu od 1962 do 1965 godine. Arnautović je svoje istraživanje objavio u knjizi” Aktuelni događaji”. U toku svog istraživanja Arnautović je bio izložen raznim prijetnjama i pritiscima da obustavi svoj istraživački rad. Prema njegovom istraživanju došlo se do brojke 2.473 bošnjačke žrtve u srezu Priboj.
➡️Četvrto istraživanje o masovnim zločinima nad Bošnjacima Priboja pokrenuo je potpukovnik JNA Safet Hasanagić, iritiran falsifikovanjem prošlosti od strane SUBNOR-a Priboj. Hasanagić je sa Akademikom Antunom Miletićem i grupom saradnika iz Priboja, tragajući po arhivskoj građi Vojnog muzeja u Beogradu, Arhivu Jugoslavije, Arhivu Srbije i muzeju Užica, utvrdio spisak od 3.624 bošnjačke žrtve u Priboju. Taj spisak objavljen je u knjizi: “Da pravda ne utihne” čiji su autori prof. Milan Radanović, Muaz Hasanagić i Faruk Dizdarević.
➡️ Prof.dr. Milan Radanović u svom javnom TV nastupu iznio je posljednju informaciju svog istraživanja u kom iznosi da je broj bošnjačkih žrtava u pribojskom srezu 3.735.
➡️ Potpukovnik Safet Hasanagić neposredno pred svoju smrt iznio je podatak da su pronađena još 6 imena stradalih. tako da je konačna brojka bošnjačkih žrtava kojom istraživači operišu 3.741.
➡️ Broj od 3.741 bošnjačke žrtve u četničkim pokoljima sreza Priboj, može se pravno kvaliicirati kao GENOCID nad Bošnjacima Priboja u drugom svjetskom ratu.
➡️ Džemail Halilagić, autor knjige “Sandžaka bez Bošnjaka-velikosrpski zločinački plan” i predsjednik Odbora za zaštitu ljudskih prava Priboj, sproveo je istraživanje i mapiranje svih masovnih grobnica ubijenih Bošnjaka iz perioda 1941-1944. Do sada na teritoriji Priboja pronašao je 88 masovnih grobnica.
➡️ Mapa masovnih grobnica i izjave svjedoka četničkih pokolja kao i svi događaji u Priboju, Prijepolju, Pljevljima i jednim dijelom u Bijelom Polju iz perioda 1990-2000, hronološki su opisani u knjizi:
➡️ “Sandžak bez Bošnjaka-velikosrpski zločinački plan” 📖
➡️Narudžbe za kupovinu svih izdanja naših knjiga idu preko naše oficijelne facebook stranice