Foto: Google

Pristalice Srpske pravoslavne crkve u Pljevljima koji su juče izašli u šetnju, slaveći praznik Svetog Vasilija Ostroškog, pjevali su pjesme o kvislinškom četničkom pokretu Draže Mihailovića koji je odgovoran za ratne zločine nad muslimanima u tom gradu tokom drugog Svjetskog rata, piše podgorička Pobjeda.

Na devetominutnom videu koji je postao viralan u utorak poslije podne vidi se grupa od par stotina pristalica SPC koji pjevaju najpoznatiju četničku pjesmu “Od Topole pa do Ravne Gore” u kojoj se veliča Draža Mihajalović, ali i vođa četničkog pokreta u Crnoj Gori Pavle Đurišić, čime su zbog istorijskog konteksta grubo narušili međuetnički i međuvjerski sklad u tom gradu.

Naime, prema historijskim podacima, četnički komandant Pavle Đurišić je u dijelu Crne Gore i Bosne ubio više od 15 hiljada muslimana, uključujući žene i djecu.

Odnos četničkog pokreta prema Bošnjacima, kako piše historičar Radoje Pajović, proisticao je iz četničkih političkih programa i to “Homogena Srbija” autora Stevana Moljevića u kojoj se zagovara etničko čišćenje muslimana, kao i depeše Draže Mihailovića vođama pokreta u Crnoj Gori.

U svojoj instrukciji Đurišiću od 20. decembra 1941. komandant četničkog pokreta Mihailović je napisao da je ključni cilj ,,stvoriti neposredne zajedničke granice između Srbije i Crne Gore, kao i Srbije i Slovenije čišćenjem Sandžaka od muslimanskog življa i Bosne od muslimanskog i hrvatskog življa.“

– Prema do sada poznatim i proučenim četnickim dokumentima i poslijeratnim spiskovima, jedinice Pavla Đurišića su na području Crne Gore, Sandžaka i istočne Bosne likvidirale oko 15. 000 muslimana, navodi historičar Radoje Pajović.

Najveći zločin nad muslimanima od Đurišićevih četnika izvršen je u čajničkom i dijelu pljevaljskog sreza, februara 1943. godine. Tom prilikom je, prema depeši Pavla Đurišića koja je poslata Mihailoviću, poginulo oko 1200 naoružanih muslimana, a više od 8000 nevinog muslimanskog stanovništva je ubijeno, mnogi na svirep način. Osim već navedene Bukovice (563), tom prilikom je ubijen i 481 građanin Meljaka i 384 žitelja Boljanica.

Prema poslijeratnom popisu žrtava četničkog terora u pljevaljskom srezu ubijeno je 1534 građana, od čega 1.501 musliman, navodi historičar Radoje Pajović.

Prema popisu iz 2011. godine u Pljevljima ima 16,37 posto muslimana.

saff.ba