Koliko je medijska bolumenta u Bosni i Hercegovini postala bahata, koliko zloupotrebljavaju javni prostor i svoj povlašteni položaj pristupa njegovom kreiranju, može se dugo govoriti. Facebook stranica VOX dala je vrhunski primjer licemjerja medijskih „moralista“. 

Tada član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda bio je gost u emisiji N1 „Pressing“  Amira Zukića u martu 2018. Tom prilikom je ovaj voditelj pitao Bakira Izetbegovića „da li Vas je stid?“. Gost je pristojno i staloženo, dostojanstveno i sa strpljenjem odgovorio, opovrgavši optužbe sadržane u pitanju.

Kada je poznati bh. advokat Kadrija Kolić 19. maja 2020. gostovao na istoj televiziji, u emisiji „Dan uživo“, i slično rekao, kazavši voditeljici Emeli Burdžović „treba da se stidite…“, potpuno drugačija rekacija. Najprije se Burdžović ljutito naslonila na površinu ispred sebe, kao da se nalazi za kafanskim šankom i kao da želi zapodjenuti tuču, i onda agresivno, čak i nepristojno odbrusila svom gostu.

„Možete li malo stati? Hoćete li Vi mene prestati napadati i govoriti mi da treba da se stidim? Ovo već liči na atak na novinare! Hoćete li da nam stavite flaster preko usta? Nemojte mi govoriti jel treba da se stidim ili ne treba da se stidim!“. Sve ovo je rekla povišenim tonom, grubo prekidajući gosta u više navrata.

Vidljivo je da isti sadržaj novinari mogu uputiti svojim gostima, ali ne dozvoljavaju da to bude i njima rečeno. „Atak na novinare“! Ajde?! Tipična zamjena teza kada neko ukaže na neobjektivnost, neznanje i greške novinara? Kada novinari iskorištavaju svoju slobodu, čak i kada je zloupotrijebe, onda je riječ o pravu novinarskog djelovanja i istraživanja. Licemjerje?! 

Napominjemo da je u trenutku spomenutog gostovanja na N1 Izetbegović bio član državnog predsjedništva, da je imao legitimitet težak blizu 250 hiljada glasova. Upravo takvoj osobi novinar N1 je postavio to pitanje, pa Izetbegović nije problematizirao što mu je upućeno. S druge strane, reakcija novinarke na sličnu stvar ličila je na nervni napad. Nije poznato šta je ovu novinarku kvalificiralo da se predstavlja kao glas građana, gdje je ta punomoć da je zastupnik javnosti? I pored toga što se ne zna u čije ime ona govori i postavlja insinuacije te kako je došla na ovo mjesto u javnom prostoru (konkurs, aklamacija?) ona ne dozvoljava da joj se, kao Izetbegoviću, plasiraju slične riječi. Opet licemjerje?!

Bosanskohercegovačka javnost ne vidi ove kratere u logici. Ovo iživljavanje medija i njihovo potezanje nekog izmišljenog imuniteta za stvari koje i sami drugima priređuju, teško je a ne nazvati enciklopedijskim licemjerjem. 

A.S.