OBILJEŽAVANJE DANA ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

81

Jedan od najvažnijih datuma današnje Bosne i Hercegovine svakako je 15.april, Dan osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine. U saradnji sa KUD „Kolo dubravsko“ i UG „Logoraši Stoca“ htjeli smo da vidimo kroz likovne i literarne radove, kako danas djeca u osnovnoj školi vide i osjećaju taj datum. Zahvaljujemo se prije svega Prvoj osnovnoj školi Stolac, Osnovnoj školi Čapljina i Osnovnoj školi Zalik područno odjeljenje Gubavica, na prepoznavanju našeg rada i saradnje na pomenutoj temi. Odaziv učenika bio je iznad očekivanja, kako u broju učesnika tako i u poznavanju i doživljavanju Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine. Gospodin Rašid Hadžović ministar obrazovanja HNK prepoznao je i podržao značaj ovog projekta. Izbor radova izvršo je žiri sastavljen od članova svih škola i našeg udruženja. Žiri je imao težak posao jer je zaista bilo mnogo kvalitetnih radova, ali na kraju jednoglasno su izabrani najbolji radovi, koji su i novčano nagrađeni.

Literarni radovi:
1. mjesto Emana Čevra Osnovna škola Čapljina 100 KM
2. mjesto Mahir Đulić Prva osnovna škola Stolac 50 KM
Hana Repeša Osnovna škola Zalik područno odeljenje Gubavica 50 KM
3. mjesto Hana Baljić Osnovna škola Čapljina 50 KM

Likovni radovi:
1. mjesto Emina Sidran Prva osnovna škola Stolac 100 KM
2. mjesto Veldina Šuta Osnovna škola Čapljina 50 KM
3. mjesto Adna Čolaković Osnovna škola Zalik područno odeljenje Gubavica 50 KM
U istoj kategoriji za učenike od 1 do 5 razreda nagrađen je rad
Mejrem Šabanović Prva osnovna škola Stolac 50 KM

Prvobitna namjera bila nam je da se nagrade i diplome uručimo na Svečanoj akademiji posvećenoj Danu Armije Republike Bosne i Hercegovine, koja je trebala biti realizovana u Domu kulture u Stocu. Iz razloga eskaliranja pandemije COVID-a 19 i mjera kriznih štabova trenutno isto nismo u mogućnosti organizovati.
Ako uslovi budu dozvoljavali navedenu Akademiju i dodjelu nagrada planiramo održati najdalje do 25.04. 2021. god. Ukoliko se ne bude mogla realizovati Svečana akademija, nagrade i zahvalnice uručit će mo prethodnom najavom i obilaskom škola učesnika u ovom takmičenju. Zahvaljujemo se pored škola i svim učenicima koji su učestvovali na ovom takmičenju i nadi da se vidimo i dogodine.