ND Facebook

Koliko laži, podmetanja, izvrtanja stvari, primitivizma, nekorektnosti, neiskrenosti, ovih dana, da čovjek ne povjeruje. Ja sam pokrenuo inicijativu za ugradnju kamene ploče sa natpisom, koja je bila ugrađena u most prilikom njegove obnove 1909. godine, i od početka govorim samo o tome. Predložio sam i da se pored ove, postavi još jedna ploča sa kratkim istorijatom mosta. Da svi oni koji dođu u Prijepolje i budu prelazili preko mosta, mogu da saznaju nešo o njemu. Time bi most, naselje Šarampov i cijeli grad dobili na značaju. Ni jednom jedini put nisam pomenuo davanje imena mostu.

Za mene je on Fatihov, zato što imam originalna dokumenta u kojima se on tako naziva i u kojima se kaže da je njegov graditelj sultan Mehmed Fatih. Drugi neka ga zovu kako hoće. I zato mi nije jasno zašto se pokušava nametnuti ta priča koja ne stoji. U prvom dopisu koji je Bošnjačko nacionalno vijeće uputilo opštini Prijepolje, tražena je ugradnja pomenute ploče. Opština je odgovorila da će o tome zatražiti mišljenje nadležne institucije. Obratili su se Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu i dobili odgovor u kome stoji: ,,Imajući u vidu značaj koji ovaj most ima, kako za nacionalnu zajednicu Bošnjaka, tako i za opštinu Prijepolje, kao i istorijske podatke o izgradnji mosta na ovom mestu, PODRŽAVAMO inicijativu BNV-a za vraćanje kamene ploče na kojoj je upisan podatak o vremenu završetka izgradnje mosta započete 1886. godine. S obzirom na činjenicu da je današnji most izgrađen na preostalim kamenim kulama iz 1886. godine, jer je prethodni most koji je završen 1909. godine porušen tokom Prvog i Drugog svetskog rata, kao i činjenicu da je pre kamenog mosta ovde bio drveni most, zadužbina Sultana Mehmeda Fatiha iz druge polovine 15. veka, smatramo da bi na odgovarajućem mestu trebalo postaviti info tablu sa proverenim istorijskim podacima i prikladnim ilustracijama/fotografijama mosta kroz vreme”.

Dakle, struka je predložila ono što i ja tražim od početka. Lokalnoj vlasti se očigledno ovakav odgovor nije svidio i zato ga skrivaju evo već nekoliko mjeseci. Zatim se oglašava narodni poslanik koji u prijetećem tonu kaže da se ploča neće postaviti, jer to može da poremeti dobre međunacionalne odnose. Kako to da postavljanje jedne kamene ploče može da poremeti odnose a nije ih poremetila izgradnja dva spomenika Svetom Savi u razmaku od 50 metara, podizanje krsta na Titerovcu visine nekoliko metara, to što od tri srednje škole i osam osnovnih u Prijepolju nijedna ne nosi ime po nekom znamenitom Bošnjaku, neproporcionalna zastupljenost u državnim službama i javnim ustanovama prema nacionalnoj strukturi…sve to ne remeti međunacionalne odnose a poremetice ih jedna kamena ploča? E pa ako nemamo prava na toliko, onda ne treba da živimo u ovom gradu. Recite nam to. Ali, na žalost, narodnog poslanika koji prijeti da ploča nece biti postavljena, HOĆE. Moramo poslušati struku.

STATUS PREUZET (Dr. Nadir Dacić FB)