Foto by: NPO

“Osmanska dokumenta” orijentalne zbirke Arhiva “Ras” u Novom Pazaru predstavlja značajno historijsko djelo koje je nedavno objavljeno na bosanskom jeziku. Alena Demirović, analitičarka ovog djela ističe da Osmanska dokumenta orijentalne zbirke Arhiva “Ras” u Novom Pazaru sadrže historijske dokumente čiji sadržaj može imati određeni učinak na sadašnjost i osnove za evenutalne događaje u budućnosti.
“Osmansko carstvo se već 1910. godine, prostiralo na tri kontinenta, ali nemalo poslije toga dolazi do njegovog raspada (1922). Prezentacijom historiografijskih dokumenata priređivači ove zbirke dr. Yasin Yayla, mr. Nesip Pepić i dr. Enver Ujkanović ponudili su objektivan prikaz izbjegavajući nacionalne osjećaje, te tako pokušali opisati historiju određenog vremena onakva kakva jeste, a koja je vremenom postala realnost na relaciji Sandžak-Turska. Specifičan dio bivše Jugoslavije i period na kojeg se odnose ovi dokumenti predstavljaju uspon Osmanskog carstva (1300.–1922.) u društvenim i administrativnim sferama, te vojnog života i sami priliv izbjeglica kroz Sandžak nakon Berlinskog kongresa”, kaže Demirović.

 

Foto by: NPO

Prema njenim riječima knjiga je zasnovana na opsežnom istraživanju dokumenata koja su potkrijepljena adekvatnim prijevodom i studijom.
“Slobodno se može reći da je ovo jedna veoma čitljiva i uravnotežena histografijska knjiga zasnovana na naučnoj objektivnosti koja nudi važan doprinos novijoj historiji Sandžaka i ostalih dijelova Balkana. Poznavajući svoju historiju a pogotovo spoznaju o duhovnim vrijednostima i kulturnoj baštini neophodani su uslovi za samosvijest svih naroda. Time treba imati na umu da dalja istraživanja mogu dovesti do još jasnijih i preciznijih podataka od onih kojima raspolažemo danas. Stoga vam toplo preporučujem da pročitate “Osmanska dokumenta” orijentalne zbirke Arhiva “Ras” u Novom Pazaru”, zaključila je Demirović.

Intelektualno.com

Author: Lena Demirovic