Sandžak (dosije; otmice-likvidacije Bošnjaka 1992-1997)
➡️ 10. april 1992 g. iz autobusa relacije Čajniče-Pljevlja, otet putnik N. K. nacionalnost Bošnjak. (likvidiran )
➡️ 10. jun 1992 g. iz Doma zdravlja u Priboju, kidnapovani i odvedeni na teritoriju BiH, Sabahudin Čeljo i Jusuf Šalaj. (likvidirani)
➡️ 16. jun 1992 g. iz fabrike “Sjedišta” kidnapovan Husein Duraković. Otmicu izvršili Vojna policija VRS iz Rudog u saradnji sa Vojskom Jugoslavije. Duraković je oslobođen nakon pregovora i plaćene otkupnine otmičarima u iznosu od 2.000 dojč maraka.
➡️ 19. maj 1992 g. u Pljevljima, policija je kidnapovala Muju Kororu i predala ga srpskoj vojsci u Čajniču (BiH), nakon čega je likvidiran.
➡️ Tokom ljeta 1992 g. izbjegle i ranjene Bošnjake koji su se nalazili na liječenju u pljevaljskoj bolnici, VRS je kidnapovala, odvodila u Čajniče i likvidirala. Oteti Zijad Velić je ubijen na Mostini kod Čajniča. Ibrahima Sandala iz sela Kunovo, pljevaljska policija je kidnapovala na prostoru Bukovice, predala ga VRS koja ga je likvidirala u Foči.
➡️ Jul 1992 g. bošnjačke izbjeglice iz BiH koje je Satko Mandal iz Priboja pokušao prebaciti za Priboj, Vojska je pohvatala i odvela u nepoznatom pravcu.
➡️ 21. oktobar 1992 g. u blizini svoje kuće u Sjeverinu (Priboj) otet je Sabahudin Ćatović. Otmicu i likvidaciju Ćatovića izvršili su pripadnici VRS.
➡️ 22. oktobar 1992 g. iz autobusa relacije Sjeverin-Priboj kidnapovano je 16 putnika bošnjačke nacionalnosti. Kidnapovani su: Ramiz Begović, Hajrudin Sajtarević, Midhat Softić, Derviš Softić, Mustafa Bajramović, Sead Pecikoza, Medredin Hodžić, Ramahudin Ćatović, Zafer Hadžić, Mujo Alihodžić, Mehmed Šebo, Alija Mandal, Medo Hodžić, Idriz Gibović, Esad Džihić i Mevlida Koldžić. Svi kidnapovani su masakrirani i likvidirani. Otmicu i masakr je izvršila jedinica za specijale namjene VRS.
➡️ 15. februar 1993 g. Bukovica-Pljevlja izvšena otmica 5 lica bošnjačke nacionalnosti koja su odvedena u Čajniče, BiH. Kidnapovani su: Ramiza Bungur, Zlatija Bungur, Muamer Bungur, Amela Bungur (beba od 2 godine) i Alema Bungur (beba od 8 mjeseci). Tom prilikom otmičari su likvidirali starca Latifa Bungura (88).
➡️ 16. februar 1993 g. Bukovica-Pljevlja, izvršena je otmica 6 lica bošnjačke nacionalnosti. Kidnapovani su odvedeni u Čajniče BiH, u logor VRS. Oteti su: Osman Bungur, Almasa Bungur, Sevda Bungur, Vezira Bungur, Lamka Bungur i Devla Bungur.
➡️ 27. februar 1993 g. iz voza u Željezničkoj stanici Strpci, udaljenoj 10 km od Priboja izvršena je otmica 20 putnika. Kidnapovani su: Adem Alomerović, Fehim Bakija, Ismet Babačić, Rifat Husović, Jusuf Rastoder, Esad Kapetanović, Ilijaz Ličina, Senad Đečević, Halil Zupčević, Rasim Ćorić, Nijazija Kajević, Fikret Memović, Muhedin Hanić, Šećo Softić, Džafer Topuzović, Safet Preljević, Fevzija Zeković, Toma Buzov, Zvijezdan Zuličić i još jedno neindetifikovano lice afričkog porjekla. Svi oteti su masakrirani i likvidirani. Otmicu je izvršila jedinica za specijalne operacije VRS.
➡️ 6. april 1993 g. iz svoje kuće u Sjeverinu-Priboj, otet je iz zagrljaja svoje majke, Hasan Mujović. Otmicu su izvršili trojica srpskih vojnika. Mujović je likvidiran na nepoznatoj lokaciji.
➡️ Jul 1995 g. nakon pada Srebrenice i vršenja Genocida nad Bošnjacima, jedan dio Bošnjaka Srebrenice uspio je prijeći Drinu. Svi oni koji su se našli na teritoriji Sandžaka bili su podvrgnuti bestijalnom hvatanju od strane Vojske i Policije. Svi koji su uhvaćeni gubio bi im se svaki trag.
➡️ 20. jun 1997 g. na graničnom punktu Uvac. Iz autobusa relacije Sarajevo- Novi Pazar, policija je izvela Jusufa Pramenkovića iz Tutina. Beživotno tijelo Pramenkovića je pronađeno šest dana kasnije u rijeci Lim u Sjeverinu, petnaest kilometara nizvodno.
➡️ Sva dešavanja u zapadnom dijelu Sandžaka iz perioda 1990-2000 g., hronološki su poredana i objavljena u našoj knjizi “Sandžak bez Bošnjaka-velikosrpski zločinački plan”
➡️ Narudžbe za kupovinu svih izdanja naših knjiga idu preko naše oficijelne facebook stranice.
– knjiga: “Sandžak bez Bošnjaka-velikosrpski zločinački plan”
– roman: “Dugo svitanje” (2 700 strana, 4 toma)
– knjiga: “Ruski i grčki plaćenici u ratu u BiH”
-knjiga: “Stolac prešućeni zločin”