Poštovani pripadnici bošnjačkog naroda, u zemlji, regionu i cijelome svijetu, evo nam je stigao još jedan 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave.

Zastava, barjak ili sandžak, imaju isto značenje i bude istu emociju kod svih Bošnjaka koji se ponose svojim imenom i svojom etničkom pripadnošću.

Barjak, čiji Dan obilježavamo, kruna je pod kojom se ujedinjeni i nošeni viševjekovnim – milenijskim postojanjem, što nas svrstava u red najstarijih evropskih naroda, trebamo boriti sa svoja Ustavom i zakonom zagarantovana prava da budemo isti među jednakima.

Srednjevjekovni štit, tri zlatna ljiljana, tri polumjeseca i bijela podloga što znači sloboda, heraldički su znak naše zasebne etničke pripadnosti, jezika, historije, kulture, tradicije i običaja, duboko prožetih islamskim vrijednostima, koje vijekovima čuvamo i baštinimo gdje god da se nalazimo.

Na granici civilizacija, hrabro smo odolijevali izazovima, čuvajući svoju vjeru i ponos, onako kako smo naslijedili od svojih djedova i očeva, prenoseći svoju plemenitost na generacije koje dolaze.

U dinamici vremena u kojem danas živimo, punom devijantnih kodeksa, opšte globalizacije, nepredvidivih i neizvjesnih tokova i iskušenja, ne dozvolimo da zaboravimo sebe i svoje porijeklo, budimo ponosni na ono što jesmo, zbog prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.
Sretan Vam 11.maj, Dan nacionale zastave Bošnjaka.

Predsjednik Bošnjačkog Vijeća u Crnoj Gori
Ejup Nurković

Foto: BNV CG