Foto: Google

Danas je u Sarajevu, nakon kratke i teže bolesti (koronavirusa) preselio na ahiret Mensur Brdar.

Mensur Brdar će ostati upamćen kao rukovodilac hora Gazi Husrev- begove medrese iz vremena njegovih najvećih uspjeha i prvih javnih nastupa u sarajevskoj dvorani Zetra i na zeničkom Bilinom polju. Nakon Gazi Husrev-begove medrese, završio je Islamski teološki fakultet (danas Fakultet islamskih nauka) u Sarajevu. Bio je član Redakcije Islamskih informativnih novina (IIN) Preporod.

Neposredni je sudionik demokratskih procesa i promjena na početku 90-ih godina u našoj zemlji. Bio je jedan je od osnivača Muslimanskog glasa, kasnije Liljana, kojem je dugo bio direktor.

Krajem 80-tih godina Brdar je bio vaspitač i profesor hora u Gazi Husrev-begovoj medresi. U karijeri je organizirao 20-tak velikih manifestacija, kao što su koncert ilahija i kasida u Zetri 1990. godine, koncert Jusufa Islama u Sarajevu, Tri hafiza, koncert Safeta Isovića u Zetri…. Brdar je nekoliko godina bio direktor televizije Alfa.

Dugogodišnji prijatelj rahmetlije, profesor Mehmed Bajraktarević potvrdio je tužnu vijest:

“Nažalost, napustio nas je jedan veliki čovjek kojeg su svi poštovali. Tri decenije smo se družili i sarađivali na brojnim manifestacijama. Bio je iskren prijatelj i čovjek kojeg sam mnogo volio. Nikada nije volio da se ističe i uvijek se krio, mada je radio vrhunske stvari. Krio se zbog svoje velike skromnosti. Posljednju godinu spremali smo veliki koncert duhovne muzike koji je trebao biti održan 18. aprila. Sve smo morali prolongirati zbog koronavirusa, čija je, nažalost, i on žrtva – kaže Bajraktarević koji ističe da je Brdar uvijek bio spreman svima pomoći.”

Iza Mensur ef. Brdara ostali su supruga, sin i kćerka.

Izvor: Faktor, Preporod & SEJL MEDIA