Foto: HC

Danas se pojavila vijest da je 09.09.2020. godine u Gacku je održan sastanak izmežu lokalnih lidera SNSD-a i SDA, na kojem je dogovorena podrška kandidatu SNDS-a Dr. Ognjenu Milinkoviću.

Razgovorima su prisustvovali ispred SNSD-a Srđanom Milović i Siniša Šuković, te kandidat ove stranke Dr.Ognen Milinković. Delegaciju SDA je predvodio Halid Čustović, nosioc liste SDA za OV Gacko, zajedno sa Esad Tanovićem ispred izbornog štaba SDA za Gacko i Istočnu Hercegovinu. Ova vijest je odmah izazvala brojne komentare u jednom dijelu BH javnosti te smo se obratili njihovim učesnicima za komentar.

Halid Čustović nam je rekao sljedeće:
Tačno je da smo jučer imali jedan produktivan i uspješan sastanak sa predstavnicima SNSD-a. Mi smo također ranije imali kontakte i sa predstavnicima SDS-a. No ono što smo jučer čuli, od ako Bog da budućeg načelnika Dr. Milinkovića budi optimizam. Radi se o mladom, neopterećenom i obrazovanom čovjeku koji želi da donese promjene na bolje u Gacko za dobrobit svih koji žive u ovoj sredini i Srba i nas Bošnjaka. Meni lično je vrlo bitno da se radi o osobi koja nije učestovala u ratnim dešavanjima devedestih.

Stalne nestašice vode, problemi sa odvozom smeća, divlje deponije, deurbanizirani grad, neuređena komunalna preduzeća sa problemima i gubicima su nešto što se ne može više trpiti,unisteni svi putevi u bošnjačka naselja i td.A to se sve dešava u opštini koja ima 3,5 puta veći budžet po glavi stanovnika od npr. Opštine Novi Grad Sarajevo.
Također ovdje bih se želio zahvaliti predstavnicima SNSD-a na korektnom pristupu u pregovorima pri čemu su pokazali puno poštovanje i spremnost da uvaže političko prisustvo Bošnjaka u Gacku u onom kapacitetu koji je danas realnost. Gacko treba promjene! To je moj stav!

Esad Tanović je nadalje podcrtao:
Vrlo je važno odvojiti lokalnu politiku od one državne. Svjedoci smo stalnih suprotstavljenih visokih politika i koncepata na najvišem nivou no to ne bi smjelo negativno da utiče na obične životne probleme građana. Upravo suprotno. Zajednički rad svih zajednica i političkih snaga na lokalnom nivou, može samo poboljšati opštu klimu, harmonizirati i relaksirati odnose u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ako Gacko nema vode, ako se guši u smeću, to nije pitanje ulaska BiH u NATO pakt, to je stvar tridesetogodišnjeg javašluka na štetu svih onih koji tu žive i Srba i Bošnjaka.

LD