Sabina Đuderija – Kandidat za Općinsko Vijeće Ilidža

423

Trebaju li se mladi baviti politikom pitanje je za koje često čujemo odgovore od starijih generacija kako mlađe generacije nisu sposobne. Često se pitamo zašto nam mlađe generacije napuštaju domovinu ali rijetko kada posegnemo za istinitim odgovorom a to je da smo mi krivci za to jer ne želimo da im ustupimo svoja mjesta. Friške ideje često nisu dobrodošle pa tako ni mladi koji ih donose jer plan je već razvijen i nije ga potrebno mijenjati.

Mladi bolje znaju svoje potrebe i trebaju da se bore za svoja prava i potrebe jer na vrhuncu svega oni ipak stvaraju svijet u kojem će živjeti. Davanjem šanse mlađim kandidatima je osnovno pravilo kod demokratskog društva jer oni na koje se odluke odnose bi trebali da imaju pravo na glas kod donešenja tih odluka. Razmjenjivanje iskustva, mišljena i ideja je veoma bitno u politici i samim tim otvara nam se put ka promjeni jednog stagniranog društva.

U našoj rubrici “Mladi političari u BiH” ovaj put vam predstavljamo Sabinu Đuderiju, socijalnu radnicu iz OŠ Aleksa Šantić (Novi Grad), kandidata Stranke Demokratske Akcije BiH na predstojećim izborima za općinsko Vijeće Ilidža. Ova mlada i perspektivna djevojka je odlučila da nakon 28 godina nastavi stopama svoga oca Abdulaha Đuderije (a.r).

Sabina Đuderija – Kandidat za Općinsko Vijeće Ilidža

Sabina Abdulaha Đuderija, je diplomirala na fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Saradnik je našeg analitičko istraživačkog tima. Prateći njeno djelovanje dugi niz godina uočava se njeno kontinuirano nastojanje održivosti “kulture sjećanja” u bošnjačkom korpusu u Bosni i Hercegovini i dijaspori. Njena osnažena crta, svjesno karakternog istupanja i težnje predočavanja istine o bošnjačkoj borbi, je činjenica da je kćerka Abdulaha Đuderije rahmetullahi alejh. Njen otac Abdulah poginuo je 1992 godine u borbama za Dančičko brdo u istočnoj Bosni.

Posebno su zapaženi njeni rezultati na polju asistencije u nastavi odjeljenja inkluzivne nastave u školstvu. Dugogodišnji je volonter u nevladinom sektoru sa ciljnim grupama porodica poginulih boraca, šehidske djece i djece sa intelektualnim poteškoćama u razvoju.

SEJL MEDIA tim posebno cijeni njenu saradnju sa bošnjačkom kulturnom zajednicom u Sjevernoj Americi. Obradovani smo viješću da Sabina ulazi u aktivni politički angažman svoje lokalne zajednice kojoj pripada, i želimo joj sreću, snagu i principijelnu političku putanju.

Izvor: SEJL MEDIA