Foto: Google

Požar je izbio u čuvenom kompleksu džamije Marwani a izgorjela je jedna prostorija za obavljanje namaza. Srećom požar se nije proširio i nema povrijeđenih. Snimci koje su se pojavile na društvenim mrežama prikazuju dim i vatru koji se vide iz krova prostorije gdje se klanja džuma namaz. Najvjerojatniji uzrok požara je dječja igra u blizini džamije. Vijest o požaru treće džamije po važnosti za muslimane i centru arapsko-izraelskog sukoba, u velikoj je mjeri zasjenjena mnogo većim požarom u pariškom Notre-Dameu.

Zašto je Al-Aqsa trn u oku cionistima?

Zbog uvjerenja da će se Antihrist uzdignuti kao jevrejski car i mesija (jevreji ne vjeruju u povratak Isusa (Isa a.s)), jevreji žele da osvoje i sruše Al-Aqsu te sazidaju novi Solomonov (Sulejmanov) hram. U dole navedenom tekstu možemo se uvjeriti kako se to postepeno radi.

“U ljeto 2001. godine u najvećoj tajnosti, vlasti države Izrael odobrile su i omogućile, uz nezapamćeno obezbeđenje, na zahtev ultraortodoksnog jevrejstva, svečano polaganje kamena temeljca za budući novi Solomonov hram na platou Hamija u Jerusalimu. Zbog rizika od nezadovoljstva muslimanskog stanovništva Jerusalima čin polaganja obavljen je za svega pola sata, uz prisustvo malobrojnih izabranika. Čim je vest o događaju prostrujala Svetim Gradom, u džamiji Al Aksa i oko nje okupile su se muslimanske mase, koje su počele kamenovanje jevrejskih vjernika kod obližnjeg Zida plača. Interesantno je da je najveći broj informacija svetskih i domaćih agencija o zbivanjima u Jerusalimu, govorio samo o neredima koje su izazvali Palestinci, dok je događaj koji im je prethodio uglavnom prećutkivan.” Svetigora, broj 109, 110- 120, str. 51. (AlJazeera)

I dok se kopaju tuneli (a kopaju se od 1967.godine) ispod Al-Aqse džamije koja se svakog momenta može urušiti, i zbog potražnje Solomonovog grada ispod nje, mi ćemo uznemirno da posmatramo uništavanje drugih kulturnih baština u svijetu bez daška brige o jednoj od najsvetijih mjesta za sve muslimane. Nije uredu da gore historijske zgrade pogotovo Božije kuće niti da se uništava kulturna baština i mi naravno moramo da se grozimo nad tim, ali isto tako treba nam biti jasno da i nestanak Al-Aqsa džamije je samo pitanje vremena.

OSTAVITI ODGOVOR