Skrivena tajna u sevdalinci “Zaplakala Šećer Đula”

696

⬛️ Osman Nuri Paša i Šećer Đula <Bosna> (Skrivena tajna sevdalinke “Zaplakala Šećer Đula”)
➡️ Osman Nuri Paša- Lav od Plevna, rođen je 1832 godine u gradu Tokat u središnjoj Anadoliji. Na bolji svijet preselio je 5. aprila 1900-e godine u Istambulu. Ukopan je pored dzamije Sultana Mehmeda Fatiha, gdje mu je podignuto turbe.
➡️ 1852 godine diplomirao je Osmansku vojnu akademiju i od tada kreće njegova vojnička karijera u kojoj je dosao do stepena fedmarašala. Nakon vojne službe obavljao je funkciju vojnog ministra u 4 mandata.
➡️ Osman Paša je tokom svoje vojničke karijere službovao u Bejrutu, Siriji, Krimu, Kretu, Jemenu, Rumeliji, Iskodru i Bosni.
➡️ Nazvan je Lav od Plevna zbog svoje hrabrosti i izuzetne vojne strategije kojom se sluzio u odbrani grada Plevna 1877 godine. Sluzeći se svojom strategijom dugo je odolijevao ofanzivama Rusko-Rumunske savezničke vojske. Historijski izvori navode da je u opsadi Plevna palo oko 12 000 Ruskih i Rumunskih vojnika. Nakon pada Plevna u ruke neprijatelja Osman Paša biva zarobljen. Iz zarobljeništva je pušten i odlazi u Istambul gdje je dočekan uz najviše počasti. Ostao je poštovan kao vojni strateg koji je odolijevao neprijatelju uprkos beznadnim izgledima. Osmanski vojni marš nosi ime po njemu Osman gazi marš (Plevne marš).
➡️ Šećer Đula bila je po nekim historičarima hercegovka iz Trebinja, dok drugi smatraju da je bosanka iz Sarajeva.
➡️ Skrivena tajna u sevdalinci: “Zaplakala Šećer Đula”???
➡️ Obzirom da je veliki broj Bošnjaka pod zapovjedništvom Osman Paše učestvovao u odbrani Plevna, nakon pada grada bošnjački vojnici su se vratili u Bosnu i Sandžak. Sevdalinka “Zaplakala Šećer Đula” nastala je tokom povratka bošnjačkih vojnika. Napisao ju je jedan veoma učeni bošnjački vojnik i u njoj skrio svu zebnju i emocije koje su Bošnjaci u to vrijeme osjećali prema Halifatu.
➡️ Šećer Đula koja u sevdalinci kroz plač se obraća Osman Paši, u stvari je Bosna koja se obraća Osmanskom Halifatu. Bosna je slatka ruža (Šećer Đula) koja strepi da će biti otrgnuta od svog ružičnjaka (halifata).
➡️ U posljednjoj strofi sevdalinke gdje Osman Paša poručuje mladoj Đuli da se preuda, jasna je poruka koja se šalje Bosni da se spremi da nastavi sama.
➡️ Ako se jasnije rezimira ova sevdalinka stiče se dojam da zadnjom strofom ona nije završena već prekinuta. Kao da se čeka neka nova strofa da bude dodata u nekom drugom vremenu.

➡️ Sevdalinka:

Zaplakala šećer Đula
Osman-paše vjerna ljuba
moj Osmane, gdje si bio
gdje si vojsku izgubio

Evo mene, Đulo mlada
pokraj Plevna starog grada
sto mi care vojske dade
sve mi, Đulo, za din pade

Ja sam, Đulo, robstva pao
britku sablju otpasao
pa sad nemam nikog svoga
osim Boga jedinoga

Đulo mlada, preudaj se
meni nikad ne nadaj se
dušman me je zarobio
sa tobom me rastavio.

➡️ Svako preuzimanje i preobjavljivanje ove objave sa naše stranice bez navoda o izvoru smatramo nekorektnim i nečasnim!
➡️
_______________________________

Izdanja naše IK
Knjiga: “Sandžak bez Bošnjaka-velikosrpski zločinački plan”
Roman: “Dugo svitanje”
Knjiga: “Ruski i grčki plaćenici u ratu u BiH”
Knjiga: “Stolac prešućeni zločin”
➡️ Narudžbe za kupovinu svih naših izdanja idu preko naše officijelne facebook stranice:
Sandžak bez Bošnjaka-velikosrpski zločinački plan