Foto: Google

Nekoliko sedmica prije izbora predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pohvalio je narod Srbije kako su najuspiješniji u borbi protiv korone virusa i da ukida stroge mjere koje su uvedene 60 dana prije toga. Mnogi su špekurilali da je ta odluka donešena radi predstojećih izbora, a za N1 tu špekulaciju je potvrdila profesorica Biološkog fakulteta u Beogradu Biljana Stojković.

Profesorica Stojković je izjavila: “Znali smo da će posle izbora da nastane sve ovo, jer smo dobro razumeli da su izbori bili osnovni razlog ukidanja svih mera. Svetlost, blještavost, šarenilo – to je ono što zanima vlast i to gradi, a iza toga je, kaže Stojković, jedan raspad i života i države.”

Dok je Svjetska Zdravstvena Organizacija (SZO) upozoravala i davala upustva čitavom svijetu o socijalnoj distanci od dva metra i nošenju maski, u Srbiji su se organizovale pred-izborne kampanje po gradovima na kojima su prisustvovale na hiljade građane zbijeni rame uz rame podržavajući svoje kandidate. Dok nigdje u svijetu virus nije slabio u Srbiji izgleda jeste i sve sem pranja ruku nije bilo potrebno objašnjavao je Križni Štab. Čak i sam predsjednik Vučič je bio “uvjeren” da je virus oslabio pa je posjetio Novi Pazar, obišao znamenita mjesta u tom gradu pod pratnjom gradonačelnika Biševca i potpredsjednika vlade Srbije Ljajića, te podario Opštu bolnicu sa 13 respiratora i još dodatnih 5 koji su trebali da budu dostavljeni kasnije.

Život se vratio normalnoj kolotečini, djelili su se bonusi od države (100 evra) pa su linije ispred banki i pošti bile duge bez socijalnih distanci i maski, jer ljudi su bili pod utiskom da se virus povukao i da za tim nema potrebe. Petak pred izbore je prošao u najboljem raspoloženju a zadnje kampanje su se privodile kraju. Subota, dan pred-izborne tišine je bio jedan od mirnih dana gdje su sve stranke imale priliku da se saberu i odmore za predstojeću izbornu nedjelju. Prošao je i dan glasanja, ta nedjelja gdje su se slavile pobjede i gdje su kandidati skakli kao rokeri u publiku ali kome je to tad smetalo i kome je korona bila na umu jer pobjeda je pobjeda.

Ono što su predsjednik države Vučić, ministar zdravlja Srbije, kao i članovi Kriznog štaba Srbije skrivali od naroda i što sad pokušavaju da zataje je da korona virus nije nikad popustila u Srbiji. Intersantno je da ponovo upozoravaju na povratak virusa i na porast oboljelih, no ono što mnoge interesuje je zašto se skrivaju brojke preminulih od korona virusa u Novom Pazaru, Tutinu i ostalim gradovima širom Srbije. Zašto se niko ne oglašava na to da resporatori koji su donirani (kupljeni poreznim novcem naroda Sandžaka)  nisu uopšte upotrebljivi zbog različitog elekričnog sistema Kine i Srbije i da isti još nisu osposobljeni za upotrebu? Očevidno je da je pred-izborni marketing bio u pitanju i da životi Sandžaklija nisu bitni.

Da su mjere ukinute radi izbora i da je bahatost naškodila i samoj vladi Srbije govore i činjenice da su većina kanidata i članova Vučićeve vlade pozitivni na KOVID-19 ili ti korona virus. Prisustvujući pred-izbornim kapanjama svojom bahatosti kandidati su ugrozili mnoge građane koji su prisustvovali ovim skupovima. Svi oni koji su doveli Srbiju i Sandžak u ovo stanje znajući da se virus nije povukao a lažno obavještavajući narod kako bi se stekao osobni ili državni interes moraju da snose profesionalnu, ljudsku, moralnu i svaku drugu odgovornost jer u ovoj situaciji ljudski životi su važniji od bilo koje političke partije.

Za SEJL MEDIA HS