Ako su Kur'an i Biblija dve najrasprostranjenije i najčitanije knjige onda je to u svetu filma Star Wars (Ratovi zvezda), ta epska borba dobra i zla u dalekom svemiru. Prvenstveno pravljen za decu ali se ipak ispostavilo suprotno, a to je da je zapavo neverovatno dobro došao odraslima.

Zvezdani ratovi su zapravo postali neodoljivo slavni i znameniti još pre nego što ih je iko i pogledao, još pre nego što su i sami bili završeni. Kao zaslugu za sve to zapravo pripada neverovatnoj reklamnoj mašineriji koja je najprije u Sjedinjenim Američkim Državama a potom i u celom svetu stvorila gotovo histeričnu atmosferu iščekivanja a kasnije posle premijere svojevrsnog kulta. Ubrzo je kao nikada ranije stvorena cela jedna prateća industrija, proizvodilo se i prodavalo sve što ima veze  sa Ratovima zvezda. Igračke sa likovima, pločice, privesci, kasete, stripovi, čak i čokolade, žvakaće gume i još mnoštvo sitnica.

Deo ‘Buđenje sile’ koji je kod pravih poznavaoca Ratova zvezda a i filma uopšte samo kopija ‘Nove nade’ iz 1977 za rekordnih 12 dana zaradio je preko milijardu dolara.

Sa silnim ponosom se isticalo da je za Kjubrikovu ”Odiseju u svemiru 2001” koristilo tada neverovatnih trideset i pet specijalnih efekata dok je u Zvezdanim ratovima taj broj ravno deset puta veći. Posebno je za ovaj film smišljano čak tri stotine i pedset sintetičkih trikova. I što je zadivljujuće da su zaista svi savršeno izvedeni. Broj specijalnih efekata ne mora i nužno da znači da je film dobar već film zavisi od toga jesu li dobro poređani. Filmska iluzija Džordža Lukasa oduševljava čarolijom i tera gledaoca da više ne pristaje na konstataciju izmišljene stvarnosti već da zaista veruje u autentičnost.

Iako film počinje sa rečenicom ,,Nekada davno u dalekoj galaksiji…”u drugi plan je bačeno sve ostalo, tj. da je život na zemlji nešto što je prošlo, nešto što je prastaro. Metaforički i direktno građanski ratovi nisu ništa strano ni u naprednom svemiru a ni stvorenjima koja tu bitišu. Galaksičko carstvo, Galaksička republika, nekada mir a sada nemir i pobuna protiv cara i njegove desne ruke Darth Vadera koju predvodi princeza Leia koju ipak ubrzo zarobi Darth Wader i drži kao taoca. R2-D2 je maleni robot pomoću kojeg uspe da unese ključne podatke o Zvezdi smrti, ogromnoj svemirskoj stanici koja može uništavati planete. Luke Skywalker kao spretni mladić i rođak farmera Owena otkriva skrivenu poruku na robotovom hologramu i sa Obi Wanom upućuje se u spasavanju princeze. Uspevaju da je pronađu ali Sky u dvoboju sa Dart Vaderom gubi život. Pa se pobudnjenici usled toga smeste na obližnju planetu Yavin te odatle počnu sa strategijom o daljim napadima koje bi uništile Zvezdu smrti.

Star Wars zanimljivosti:

Režiser Džordž Lukas se pojavio u “Star Wars: Revenge of the Sith”, kao baron Papanoida.

Darta Vejdera su igrala tri glumca. Džejms Erl Džouns (glas), Sebastijan Šo (lice) i Dejvid Prous (telo).

Uniforme vojske Imperije zasnovane su na nacističkim uniformama, kako bi dobile za “zločinačkom” imidžu.

Svetlosni mač otkriven je sasvim slučajno. Ben Bart, stručnjak za zvučne efekte, nije uspeo da nađe pravi zvuk dok slučajno nije prošao pored utišanog televizora, držeći mikrofon u ruci.

Han Solo je u drugom filmu zamrznut jer se nije znalo hoće li ga Harrison Ford opet glumeti

PS: Redosled za gledanje Ratova zvezda

Epizoda I: Fantomska napast (1999)

Epizoda II: Napad klonova (2002)

Epizoda III: Osveta Sita (2005)

Star Wars priča: Odmetnik 1 (2016)

Epizoda IV: Nova nada (1977)

Epizoda V: Imperija uzvraca udarac (1980)

Epizoda VI: Povratak Džedaja (1983)

Epizoda VII: Buđenje sile (2015)

Epizoda VIII (2017)

Epizoda IX (2019)

OSTAVITI ODGOVOR