Foto: SEJL MEDIA

Radislava Dada Vujasinović, novinarka beogradske „Duge“. Ubijena na svirep i brutalan način u svom stanu na Novom Beogradu, u noći između 7 i 8 aprila 1994 godine. Njeno ubistvo do dana današnjeg izaziva mnoge kontraverze. Ubice, nalogodavci i inspiratori njenog ubistva nikada nisu javno imenovani. Nakon njenog ubistva u javnosti se pojavljuje više verzija motiva za egzekuciju ove mlade novinarke, rođene u Čapljini (BiH).

Prva verzija motiva je direktna prijetnja ubistvom zločinca Željka Ražnjatovića Arkana, koju joj je uputio nekoliko mjeseci ranije. Druga verzija govori da je ubijena zbog otkrivanja sprege beogradskog podzemlja i tadašnje vlasti u R. Srbiji. Treća verzija uključuje razlog fasciklu sa dokumentacijom koju je dobila od ratnog zločinca Ratka Mladića. Napomene radi u samo jednom danu zabilježeno je da joj je pristiglo preko stotinu prijetnji (pismenih i telefonskim putem). Nakon njenih pisanih tekstova i intervjua zbog kojih je na mjesto nečelnika generalštaba VJ došao general Momčilo Perišić umjesto Božidara Stevanovića generala PVO VJ. Ove prijetnje se možguuzeti kao četvrti motiv za njeno ubistvo.

Obzirom da su neki članovi istraživačko-analitičkog tima knjige „Sandžak bez Bošnjaka-velikosrpski zločinački plan“ imali kontakte i saradnju sa pokojnom Dadom Vujasinović. Osjećamo se dužnima da javnosti pružimo dodatne nikada objavljene informacije. U našoj knjizi objavili smo krajnje sumnjivu i simptomatičnu smrt Našida Dautovića, jednog od najvećih bankarskih stručnjaka u SFRJ, a kojem je jedan od neposrednih rukovodilaca bio Slobodan Milošević.

Prema zvaničnoj državnoj verziji Dautović se utopio u moru nedaleko od hotela u kom je bio smješten skupa sa privrednom delegacijom Srbije, u Tell Avivu (Izrael). Dok postoji i druga verzija njegove smrti o kojoj govore njegova rodbina i prijatelji. Postoje dvije sličnosti između Dade Vujasinović i Našida Dautovića, a to je apsolutno neslaganje sa tadašnjom politikom i metodama djelovanja Srbije. I druga sličnost i njihova dodirna tačka je Sandžak.

Jutro prije ubistva Dada Vujasinović se u Beograd vratila iz Sandžaka. Po povratku u Beograd kod sebe je imala „zelenu fasciklu“ koju je donijela iz Sandžaka. Tu noć kada je ubijena iz njenog stana je nestala „zelena fascikla”…. Prema našim saznanjima u fascikli se nalazilo njeno kompletno novinarsko istraživanje koje je sprovela u Sandžaku. A, istraživala je hapšenja, montirane sudske procese, pljačku, otmice, brutalna premlaćivanja i pritiske na iseljavanje Bošnjaka iz Sandžaka.

U ljeto 1993 godine pokojna Dada Vujasinović dolazi u Priboj i tu stupa u kontakt sa Džemailom Halilagićem, autorom knjige „Sandžak bez Bošnjaka-velikosrpski zločinački plan“. Tokom svog boravka u Priboju, Dada istražuje torture i vidove etničkog „čišćenja“ Bošnjaka iz ovog grada. Dobija informacije, dokaze i dokumentaciju uticaja srbijanskog aparata o progonu Bošnjaka. Veliki dio informacija koje je dobila, objavljene su u knjizi „Sandžak bez Bošnjaka-velikosrpski zločinački plan“.

Pravi svoju ličnu foto dokumentaciju o rasporedu vojnih srbijanskih postrojbi i topovskih baterija, gdje su cijevi topova okrenute prema svim pribojskim naseljima u kojima žive Bošnjaci. Halilagić se prisjeća kada je zajedno sa Dadom otišao u obilazak pribojskog bošnjačkog sela Kalafati i kada su izmjerili okrenutost topovske cijevi. U slučaju da granata bude ispaljena pogodila bi džamiju u Kalafatima??? Nakon Priboja, Dada Vujasinović obilazi druge sandžačke gradove i vrši ista istraživanja. Ono što je u javnosti već poznato, a što se nalazilo u „zelenoj fascikli“ jeste istraživanje o prodaji oružja u Sandžaku.

Više istraživačkih timova do sada je radilo na ovom istraživanju. Konačnica svakog objavljenog istraživanja je gotovo identična. Državne policijske strukture u Sandžaku, prodavale su oružje Bošnjacima po cijenama od 1000-1500 njemačkih maraka. Nakon toga policija je oduzimala to isto oružje uz neviđene torture i premlaćivanja. Tačno znajući serijske brojeve proizvodnje. Na osnovu toga su i podizane optužnice i manifestovani montirani sudski procesi protiv Bošnjaka u Sandžaku.

DH