Foto: 6. FEDU

Šesti Festival dječije umjetnosti FEDU u Sarajevu je internacionalni umjetnički i takmičarski festival koji afirmira umjetnost za djecu i dječije stvaralaštvo, i ove godine je unatoč pandemiji održan od 03. do 07. maja  2020. putem online platformi Festivala.

Književnost, teatar, muzika, slikarstvo i kiparstvo kao i edukativne radionice i interaktivne logičke igre, sve su to grane umjetnosti i kreativnosti koje su zastupljene na Festivalu i koje uključuju djecu kao kreatore a ne samo puke konzumente.

6. Festival dječije umjetnosti je prvi umjetnički takmičarski festival za djecu u BiH internacionalnog karaktera ali je jedinstven i u regionalnim okvirima jer osim što njeguje autorski izraz za djecu i mlade, on afirmira sve grane umjetnosti te razvija ljubav prema stvaralaštvu kod najmlađe populacije.

Svake godine Festival okupi u Sarajevu više od trista učesnika, koji dolaze iz cijelog svijeta da budu dio ovog jedinstvenog koncepta koji su prepoznali neki gradovi u Regijii najavili mogućnost širenja i preuzimanja u svojim sredinama.

Do sada je kroz Festival prošlo 2700 učesnika, i preko 68000 gledalaca, podržavatelja i onih koji su uz FEDU kao partneri i sukreatori. Podijeljeno je 300 nagrada koje su stimulirajuće za naše mlade stvaraoce i za sve one koji djecu stavljaju na prvo mjesto svoga postojanja i rada.

Ideja za organizaciju ovakvog Festivala dječije umjetnosti krenula je od dječijeg književnika Fahrudina Kučuka koji je želio djecu zbližiti u imaginaciji i stvaralaštvu, u zajedništvu harmoniji. Nakon što je u toku agresije na BiH njegova kćerkica Aida ubijena u napadu na Sarajevo 02. maja 1992. godine, on je poželio da se nikad više nikome ne dogodi takva stravična trauma i da nijedno dijete ne bude uskraćeno za mir, ljubav i sjaj u očima. Kao umjetnik odlučio se da pokloni djeci njihov festival – radost iz koje se uči.

Ovogodišnji 6. FEDU ONLINE održan je zahvaljujući dozvolama pozorišnih trupa iz BiH i Hrvatske, moderatorima kreativnih radionica, djeci stvaraocima, školama i svim suradnicima koji su vrijedno radili na organizaciji čitavu godinu.

Organizirano je više od dvije stotine programa, od pozorišnih predstava, do književnih, likovnih i edukativnih radonica, performansa i igrokaza,  izložbi, takmičenja u pop-rok vokalu, pisanju priča i prikazivanju različitih dječijih talenata koji su svoje kreacije snimili i poslali na Direkciju Festivala.

Festival je održan na tri platforme Festivala: you tube kanalu, FB stranici i www.fedu.ba.

Književne nagrade za afirmirane književnike i djecu koja kreću tim putem, već su dodijeljene.

Planeta Bajki otišla je u ruke književnici Đurđici Stuhlreiterza za bajkuLucijina svjetiiljčica”,  dok je nagrada “Aida” za najbolje spisateljsko peropripala Leili Russell, učenici iz Mostara za bajkuVituljak”.

S nama su i ovoga puta bili IMTM, BKC, KSC Kakanj, Udruženja Sahan, Mozgaonica, Teta Pričalica, Discover Me Academy, KŠC Sarajevo, Henna Šejla Art, Suzana Đikić Jasminka Proho koja je tumačila priče na znakovni jezikSuzana Dedić i UdruženjeDjetlić”, Jagoda Iličić, Mirsad Bećirbašić, Slavica Lončarić, Alma Medić, Lidija Pavlović-Grgić, muzička radionica “Note”, škola slikanja Mirze Ibrahimpašića, horHoroljupciiz Bugojna, i mnogi drugi a posebno učenici osnovnih škola iz cijele Bosne i Hercegovine koji su nam poslali svoje radove i pokazali izuzetnu kreativnost.

Svi učesnici za nas su pobjednici jer rade čudesne stvari prenose snagu umjetnosti na generaciju koja raste, istakao je direktor Festivala Fahrudin Kučuk dodajući da svi mi zajedno kreiramo bolji svijet i nudimo nadu u život bez maski

Nagrađeni su oni koji su pokazali najuvjerljivije kreacije, napisali najdivnije bajke, pokazali originalnost u pisanju, muziciranju ili glumačkoj ekspresiji.

Ova manifestacija je u proteklih pet dana spojila igru, edukaciju i obrazovanje. Bila je to prilika za afirmaciju knjige, književnosti uopšte, teatra za djecu, muzike, ali i ostalih obrazovnih, društvenih i kulturnih vrijednosti.

U takmičarskom pozorišnom programu izvedeno je sedam umjetničkih ostvarenja iz Sarajeva, Niša, Zagreba, Čakovca Osijeka, koji su nam ustupili snimke svojih predstava bez naknade, na čemu im se najtoplije zahvaljujemo u ime sve djece koja su pogledala ove uzbudljive i visoko kvalitetne kreacije.

Žiri u  sastavu glumac Aldin Tucić, vokalna solististica Negra Čičić i selektorica Indira Kučuk-Sorguč, odlučili su da:

Nagrada za najbolju pozorišnu predstavu:

Grand prix PLANETA TEATAR pripadne Pozorištu lutaka NIŠ, Srbija,  za sjajnu inscenaciju – lutkarsku predstavu „SNEŽNA KRALJICA“

Ovoga puta podrška od dosadašnjih pokrovitelja iz reda svih nivoa vlasti je izostala, dijelom i zbog ovih vanrednih okolnosti koje su paralizirale većinu institucija. Nas nisu paralizirale niti osujetile u namjeri da djeci koja će sutra graditi bolje društvo na postulatima kulture, odgoja, obrazovanja, znanja i empatije, pokažemo put i damo oruđe kako bi spremniji došli do njega.

6. FEDU nastavlja svoje aktivnosti tokom cijele godine kada ćemo kroz publicističku aktivnost i pozorišnu i izložbenu aktivnost nastaviti sa promoviranjem rezultata, kreacija i djela nastalih na ovom jedinstvenom internacionalnom festivalu dječije umjetnosti.

Vidimo se na slijedećem 7. Festivalu dječije umjetnosti u Sarajevu koji će se održati od 03. do 07. maja 2021. godine.

Odnosi s javnošću 6. FEDU

Zapratite FEDU na:

FEDU na YouTube 

FEDU Website 

FEDU FB stranica