Po svemu sudeći reakcija Bošnjaka Srebrenice povodom postavljanja plakata zahvale u srebreničkom naselju Učina Bašča Vučiću koja je bila očekivana od srpskog stanovništva Srebrenice, njenog sadašnjeg gradonačelnika i predsjednika Srbije je bila razočaravajuća.

Izgleda da se od Bošnjaka očekivalo da zaborave ‘GENOCID’, bijelo šehidsko mezarje “Potočari” u Srebrenici, da zaborave usamljenje majke Srebrenice i svoje bošnjačke povratnike. Da zaborave pokrivenu djevojčicu koju je 8 srpskih dječaka verbalno zlostavljalo i tjeralo da skine mahramu sa glave ili pak četničko orgijane povodom proslave srpskih praznika a što i ne i “nož, žica, Srebrenica”, jer ipak pomaže Srbija kad je najteže.

Zar nije bjedno i oskudno od trenutnog načelnika Grujičića da se oglasi u srbijanskim medijima kako je razočaran ishodom (o da, neko je bio hrabar i strgao plakat) ponašanja svojih građana i da je slučaj prijavio policiji. Čudno načelniku pa kaže da taj plakat očigledno smeta onima koji ne žele pomirenje i zajednički život i ispruženu ruku Srbije, te navodi kako Srbija tj. Vučić pomaže Srebrenici sa višemilionskim donacijama. Da to nije slučajno pokušaj da potkupite i ušutkate Bošnjake?

Srbija i predsjednik Vučić, te trenutni gradonačelnik Grujičić treba da shvate da Srebrenica tj. manji entitet RS nije samostalna država tj. da ne pripadaju Srbiji, nego je “manji entitet” nezavisne Republike Bosne i Hercegovine. Treba da shvatite da niti jedna donacija a ni ispružena ruka krvnika i bivšeg RS vojnika, ne može da potpuki Bošnjaka niti da izbriše “GENOCID” koji je počinjen nad Bošnjacima u protekloj agresiji na državu B&H i zadnjih 11 genocida koje su Srbija i njen narod učinili nad Bošnjacima i drugim nacionalnim manjinama. Te donacije gospodine Vučiću su haram pare koje ste stekli otimanjem imanja i blaga koje su Arkan, Mladić, Milošević i mnogi “vaši” stekli silovanjem, zlostavljanjem i mučki likvidiranjem Bošnjaka Bosne i Hercegovine.

Vi gospodine Vučiću, gospodine Grujičiću i ostali istomišljenici treba da shvatite jednom i zauvijek da kako bi se napravio korak ka budućnosti i zajedničkom životu, Srbija i njen narod treba da prepoznaju svoju ljagu i nemoral, a nadasve treba da priznju “GENOCID” koji su počinili nad Bošnjacima. Priznajte “GENOCID” koji je međunarodni sud i čitav svijet utvrdio pravosnažnim presudama i predajte ratne zločince koje krijete po Srbiji. Tek tad, Bošnjaci će biti spremni da oproste (a nikako da zaborave) i započnu dijalog o zajedničkom životu kako u Srebrenici tako i u Prijedoru, Foči i ostalim djelovima Bosne i Hercegovine te susjednim državama gdje ste počinili genocid i ratni zločin.