Zeman Festival se može opisati kao festival mješovitog muzičkog žanra, gdje umjetnici iz raznih zemalja našeg regiona zajedno sa vrhunskim umjetnicima iz Bosne i Srbije ukrštaju žanrove flamenca i sevdah muzike. Sami organizatori Mirza Redžepagić i Kenan Mačković su vrhunski umjetnici te samim tim su uspijeli zadobiti povijerenje kako sviju nas u Novom Pazaru tako i drugih vrsnih umjetnika koji su nas počastili svojim dolaskom i nastupom na Zeman festu.

Ove godine festival muzike svijeta “Zeman” se održao 15-17 Avgusta u u Gradskom parku pokraj kule Mortilje u Novom Pazaru. Pored Beograda i drugih većih gradova u Srbiji, Novi Pazar se okitio sa jednim od najmlađih festivala u regionu ali isto tako jednim od unikatnih i veoma historisjki vrijednim festivalom koji je zbog svoje posebnosti okupio izvodjače širom bivše Jugoslavije.

Ove godine festival je imao četiri koncerta, tri interaktivne radionice, te takmičenje ”Glas Zemana” koji se održao posljednjeg dana Festivala. Na festivalu su se predstavili 12 takmičara a prva tri mjesta su zauzeli:

Adelita Kadić  – 1. mjesto (Sarajevo)
Mila Smiljković –  2. mjesto (Niš)
Marko Manojlović –  3. mjesto (Pirot)

Gradjani Novog Pazara i mi koji smo nekim djelom doprinijeli da se ovaj festival održi se nadamo da je Zeman svijetski festival svojim programom muzičkih nastupa i obrazovnih radionica poput historije sevdaha i ilahija , postao oličenje interkulturalnosti i međunarodne harmonije, kao najviših ljudskih vrijednosti i kao jedna od najvažnijih društvenih odlika grada Novog Pazara.

Author: Lena Demirovic

OSTAVITI ODGOVOR